Otvorena izložba “Zagrljaj”

U petak, 30. kolovoza, u galeriji Pučkoga otvorenog učilišta Novska održalo se otvorenje izložbe “Zagrljaj” novljanskog umjetnika i umirovljenog profesora likovne kulture Vjekoslava Pešuta.

Gospodin Pešut član je Društva likovnih autora Novske, a već je više puta potaknuo Novljane na razmišljanje svojim neobičnim izložbama – naime, ovo mu je sedma samostalna izložba. Od prijašnjih izložbi, prisjetimo se i iznimno velike posjećenosti izložbe “Kocke” 2016. godine, ali i izložbe “Minijature” 2017. godine. Prošlogodišnja izložba “Paučina“, koja je tematizirala razne fizičke i metaforičke mreže koje nas okružuju, također je privukla mnogo pozornosti.

Vjekoslav Pešut je rođen 1950. u Brestači. Osnovnu i Srednju školu je završio u Novskoj. Diplomirao je na katedri likovnih umjetnosti Pedagoške akademije u Zagrebu. Radio je kao učitelj likovne kulture u osnovnim školama u Valpovu, Starom Petrovom Selu, Rajiću, Jasenovcu i Novskoj. U jesen 2014. odlazi u mirovinu. Slika različitim likovnim tehnikama, najčešće uljanim i akrilnim bojama na platnu, a trodimenzionalno oblikuje u drvu, metalu i akrilnom staklu. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama, a od umirovljenja se barem jednom godišnje samostalno predstavlja svojim osebujnim radovima koji preispituju društvene norme i ustaljene definicije umjetnosti.